Olin kuullut Jari Sarasvuon Aamulenkeistä, mutta en ollut saanut vielä itseäni tutustumaan lähemmin konseptiin. Rakas ystäväni totesi nauraen eilen, että ”No nyt pääset kuuntelemaan, halusit tai et!” ja niin pääsin vihdoin Jarin herättelemäksi. Silmiini osui myös, että Sarasvuo oli Facebookissa Strongholdin sivuilla todennut Aamulenkkiin liittyen, että ”…yksittäinen lause voi tarkoittaa käännekohtaa oman kohtalon työstämisessä”. Tämä on niin totta ja on mielenkiintoista, mitkä asiat resonoivat kullekin. Mitä kukin tässä hetkessä tarvitsee.
Minua ei ole jättänyt rauhaan erityisesti yksi asia, joka tuli lauseessa esiin eilisessä Aamulenkki -podcastissa. Sarasvuo mainitsi yölliset oikeudenkäynnit, jotka pitävät hereillä. Tarkemmin tätä ajatusta ei nyt avattu, enkä tiedä, onko aiemmissa podcasteissa käsitelty sitä tai mistä ajatus on alun perin lähtenyt. Aamulenkki -podcastien ideana on siis, että ne poistuvat saman päivän puoleen päivään mennessä eli niihin ei voi myöhemmin enää palata (konsepti on kaiken kaikkiaan hieno, suosittelen tutustumaan!). Ajatuksena tämä yöllinen oikeudenkäynti oli minusta todella inspiroiva sekä kuvaava ja käynnisti minussa ison pohdinnan. Siihen liittyen on virinnyt mieleeni ajatuksia ihan jatkuvasti eilisaamusta lähtien, eivätkä ne tosiaan jätä minua rauhaan. Totesin, että minun täytyy siis purkaa ne teille tänne ja jään varmasti näitä vielä sulattelemaan omallakin kohdallani.
Miten usein olet kokenut vaikeaksi nukahtaa, koska olet ajautunut yhtäkkiä keskelle yöllistä oikeudenkäyntiä? Tai herännyt kesken yötä todetaksesi oikeudenkäynnin alkaneen, etkä voi siksi enää jatkaa unia? Pahimmillaan yöllinen oikeudenkäynti jatkuu päivisinkin, kulminoituakseen jälleen yöllä kun on kaikkein haavoittuvaisimmillaan. Mietin, miten lukemattomat kerrat olen ollut oikeudenkäynnissä päivin ja öin. Pahimpina elämäni aikoina jopa viikko- tai kuukausikaupalla. Minua on syytetty tekemistäni lukuisista virheistä, vääristä teoista ja sanoista, tekemättä jättämisistä, riittämättömyydestä ja ihan vain lähtökohtaisesti huonoudesta ihmisenä. Minut on tuomittu näistä rikkomuksista mm. arvottomuuteen, rakkaudettomuuteen, ikuiseen epäonnistumiseen ja loputtomaan yksinäisyyteen. Kovia rangaistuksia. Voiko kovempia enää langettaakaan? Oletko kenties itsekin joutunut näistä asioista tuomiolle ja saanut vastaavia tuomioita?
Kuka tämän tuomion meille langettaa? Voi olla, että yöllinen oikeudenkäynti on lähtenyt liikkeelle jonkun sanoista, teoista tai mielialan tulkinnasta, mutta lopullisen tuomion annamme me itse itsellemme. Me itse viemme itsemme oikeudenkäyntiin ja viemme sen loppuun. Se kovimmista kovin tuomari olet sinä itse. Ongelmallista näissä oikeudenkäynneissä on myös se, että toimimme itse sekä tuomarina, syyttäjänä että puolustajana. Puolustajan rooli on niin heiveröinen, että ylivoimainen syyttäjä jyrää suoraan alleen kaikki puolustusargumenttiyritykset. Tuomari sivuuttaa ne vakuuttavampien, raskauttavien todisteiden myötä. Lopulta tuomitsemme itsemme esimerkiksi tuohon ikuiseen yksinäisyyteen, jota niin moni sydämessään kokee. Seuraavana päivänä tulee taas uutta todistusaineistoa ja jo päättyneeksi luultu oikeudenkäynti jatkuukin vielä.
Kun tiedostamme, että toimimme itse yöllisen oikeudenkäynnin kaikissa rooleissa (ennen kaikkea tuomion antajana), voimme herättää itsemme näkemään, että meillä on myös valta kääntää tilanne. Ota työstettäväksi se aihe, josta huomaat joutuneesi syytetyn penkille. Onko se jokin tietty tapahtuma vai ylipäätään epämääräinen esim. syyllisyyden, arvottomuuden tai riittämättömyyden tunne? Pysähdy myös miettimään, mikä on varhaisin muisto tai kuva, jolloin olet tuntenut vastaavaa tunnetta? Oikeudenkäynnin näkökulmasta voit miettiä, milloin olet ”syyllistynyt” tähän rikkomukseen ensimmäisen kerran? Mikäli käytössäsi on Paranemisen avain -menetelmä, ota nämä ajatukset, jotka nousevat, pyyntösi aiheeksi ja lähde työstämään aihetta systemaattisesti harjoituksin. Keskity rauhoittaviin, positiivisiin kuviin ja lauseisiin. Keskeytä oikeudenkäynti ja irrota itsesi rauhoittumaan hetkeksi, on menetelmäsi mikä hyvänsä.
Vähitellen mieleesi voi nousta todistusaineistoa, joka osoittaa olevasi syytön tai vähintään, että ehkä se aiemmin langetettu tuomio olikin ylimitoitettu suhteessa syytteeseen. Toivon, että jo tiedostamalla, että oikeudenkäynnin lopputulos on sinusta itsestäsi kiinni, voit keskittyä paremmin puolustajan rooliin ja vapauttaa itsesi tästä raskaasta prosessista.
Yöllisessä oikeudenkäynnissä olet ainoa, joka voi itseäsi puolustaa. Älä tuomitse itseäsi musertaviin tuomioihin. Ansaitset niin paljon parempaa.
Voit tutustua valmennuspalveluihini täällä.