Uskaltaako vaiko eikö uskaltaa?

Silta, uskallus, mahdollisuus

Ystäväni lähetti minulle taannoin linkin Bisnesnaisen inspiroivaan blogikirjoitukseen aiheesta ”On riski olla tekemättä mitään nyt”, jossa käsitellään ajatusta, millainen riski on, jos ei ota riskiä.  Kirjoituksen näkökulma on pitkälti sijoitusnäkökulmasta, mutta pätee laajemminkin. Se herätteli minua kääntämään omaa ajatusmalliani päälaelleen. Eli sen sijaan, että mietin, että ”mitä jos teen tämän valinnan?”, mietinkin ”mitä jos en tee tätä valintaa?”.

Bisnesnainen tuo esiin, että:

”…mielestäni on riski jättää ottamatta hallittuja riskejä, sillä silloin se suurin riski on siinä, että elämä menee todellisuudessa taaksepäin.”.

Kannattaa siis pysähtyä miettimään, kuinka suuri on se riski, että en anna mahdollisuutta sille, mikä omassa mielessä kutkuttaa? Miten suuri tämä riski todellisuudessa on, mikä sen toteutukseen liittyy? Voiko sitä jotenkin minimoida? Mikä tietyn asian tai unelman tavoittelussa pelottaa? On tavoitteesi sitten mikä ja minkä kokoinen tahansa – vaikkapa ottaa yhteyttä kiinnostavaan ihmiseen, vaihtaa työpaikkaa, aloittaa uusi harrastus, irtautua toimimattomasta suhteesta, lähteä haaveillulle matkalle, tehdä alanvaihdos tai seurata jotain muuta unelmaa. Mikä sinua estää?

Itse olen työstänyt mm. erilaisia pelkoja, kuten epäonnistumisen pelkoa ja pelkoa häpeästä, mikäli tavoitteessa ei onnistukaan. Lisäksi olen tunnistanut vahvoja uskomuksia, että minun pitäisi olla tietynlainen, eikä sitä kaavaa voi/saa rikkoa. Jos tunnistat itsessäsi tätä jälkimmäistä, kannattaa pysähtymään miettimään, kuka tämän kaavan on määrittänyt? Kuka näin sanoo? Onko ääni vanhempien, vanhojen kavereiden, yhteiskunnan vai kenen? Rajoittavatko he todella sinua vai rajoitatko nyt kuitenkin itse itseäsi?

Kun elämässäni tapahtuu isoja asioita tai minulla on haasteita edessä, minulla on usein tapana piiloutua omaan ns. poterooni ja piiloutua maailmalta hetkeksi. Osin siinä voi olla kyse tarpeesta sulatella ja prosessoida. Usein siinä on kuitenkin kyse halusta paeta, jotta ei joutuisi tekemään isoja päätöksiä ja hypätä tuntemattomaan. Ongelmallista tässä piiloutumisessa on tietenkin se, että asioita ei pysty oikeasti pakenemaan ja todellisuus odottaa piilopaikassa piilottelevaakin. Paine helposti kasvaa kun takaraivossa itsessään muistuttelee asia, joka pitäisi kohdata. Asiat jatkavat esiin tulemistaan, kunnes niihin tarttuu. Lopulta keho voi myös reagoida niin, että ei voi enää olla tarttumatta.

Kun opettelee kuuntelemaan itseään, seuraava askel olisi myös opetella toteuttamaan tätä sydämen ääntä. Nykyisin yritän opetella toimimaan, ennen kuin on pakko, mutta se on ollut aivan uusi haasteensa. Toteuttaminen on usein pelottavaa, etenkin jos on tottunut elämään hyvin varman päälle.

Omaan poteroon, turvapaikkaan piiloutuminen hetkeksi voi myös olla hyväksi, jos sen tarkoitus on auttaa jäsentämään omia ajatuksia, tehdä harkittu analyysi riskien minimoimiseksi ja muodostaa suunnitelma sydämen äänen käytäntöön viemiseksi. Jos tunnistaa halun paeta ja piiloutua pelon tai väärien uskomusten vuoksi, on hyvä olla armollinen itseään kohtaan, mutta ei kuitenkaan kannata antaa periksi pelolle. Mikäli käytössäsi on Paranemisen avain -itsehoitomenetelmä, suosittelen työstämään näitä pelkoja, jotta niiden kohtaaminen helpottaisi ja tie poterosta eteenpäin voisi alkaa avautua. Piilottelu kuluttaa. Kohtaamalla voimme päästä eteenpäin.

Oletko valmis ottamaan sitä riskiä, että et ota askelta eteenpäin? Olisiko kuitenkin pitkällä tähtäimellä helpompaa vain antaa mahdollisuus ja katsoa, mitä tapahtuu? Elämässäni parhaimmat asiat ovat tapahtuneet juuri niin, että on pitänyt ensin uskaltaa. Joskus puntaroinnissa on mennyt aikaa, ennen kuin on uskaltanut. Mutta se on kantanut. Jos olisin jättänyt kokeilematta, olisi ihania, elämäni tärkeimpiä asioita jäänyt tapahtumatta. Anna itsellesi mahdollisuus uskaltaa. Ja vaikka ei heti onnistuisi, voi silti olla ylpeä siitä, että on yrittänyt. Sen voimaannuttavan huomion myötä onkin sitten taas harpattu eteenpäin kohti seuraavia mahdollisuuksia.

Lisätietoa menetelmästä sekä valmennuspalveluistani.