Asiakas 31 v.

”Aloin tekemään avainta tilanteessa, jossa olin kärsinyt vakavasta unettomuudesta. En ihan ymmärtänyt , että unettomuus on oire jostakin muusta ja minun tapauksessani aiheuttajana oli työstressi. Unettomuus ilmeni nukahtamisvaikeuksina iltaisin: pää ja keho kävivät ylikierroksilla väsymyksestä huolimatta ja unensaanti kesti useita tunteja. Jossain vaiheessa aloin myös heräilemään aamuyöllä, jonka johdosta yöunet jäivät vieläkin lyhyemmiksi. Ei siis mikään ihmekään, että voin tuolloin todella huonosti sekä henkisesti että fyysisesti. Kehoni suorastaan huusi lepoa ja rentoutta, mutta minulla itselläni ei ollut keinoja saavuttaa niitä.

Aluksi ajatuksenani ei ollut aloittaa pidempää valmennusjaksoa, vaan halusin kokeilla avain-harjoitusta lähinnä sen takia, että näkisin, mistä siinä on kyse. Huomasin kuitenkin jo heti ensimmäisellä kerralla, miten syvään hengittäminen ja harjoitukseen keskittyminen rauhoittivat sekä kehoani että mieltäni.  Avaimen tekeminen säännöllisesti päivittäin paransi myös unenlaatuani ja kykenin rauhoittumaan ja nukahtamaan paljon helpommin. Tämän huomasin jo ensimmäisten päivien aikana ja uniasian korjaantuminen oli todella helpottava ja tärkeä asia. Sain avaimesta siis ihan konkreettista apua ja ihan yllättävän nopeasti! Mielenkiintoista oli myös se, että valmennuksen aloitettuani syke lenkillä käydessäni pysyi matalampana ja maltoin treenata rauhallisesti.

Aloitettuani avaimen tekemisen ja unen laadun parannuttua alkoi ajatus toimimaan ihan eri tavalla. Harjoitusten myötä tunteeni ja jännitykset alkoivat purkautumaan itkuna ja pitkästä aikaa pysähdyin kuuntelemaan sydäntäni. Jouduin kasvotusten sen asian kanssa, että en ollut kysynyt itseltäni aikoihin, mitä MINÄ haluan ja mikä on MINULLE hyväksi. Olin pitkään yrittänyt suojata itseäni siltä asialta, että en pysty voimaan hyvin silloisessa työssäni ja halunnut suorastaan kieltää sen. Mutta kuinka ollakaan, olin todella huonossa kunnossa, uupuneena, käytännössä työkyvyttömänä ja ammatillinen itsetunto nollissa.

Jatkoin koko sairaslomani ajan valmennusta ja avaimen avulla pystyin rauhottamaan itseäni, antamaan toivoa itselleni tulevasta ja luomaan uskoa siihen, että selviän tästä hankalasta ajanjaksosta ja että elämässäni on tiedossa hyviä asioita ja tulevaisuus on valoisa. Avain toimii mielestäni hyvin juuri sen takia, että sen avulla olen saanut konkreettisen työkalun pysähtyä ajatuksieni äärelle ja rauhoittaa sekä mieleni että kehoni. Hiljentyessäni harjoituksiin olen myös saanut (joutunut) kasvotusten sydämen ääneni kanssa ja saanut rohkeutta tehdä päätöksiä ja elää itseni näköistä elämää. Tuskin olisin näin hyvillä mielin aloittamassa uudessa työpaikassa, jos en olisi tehnyt valmennusta ja saanut tukea ja vahvistusta sille, että minä itse tiedän ja tunnen parhaiten, mikä on hyväksi minulle.”