Äidiksi tuleminen on maailman ihanimpia asioita. Samalla äitiys on myös todella kuormittavaa. Onni ja kuormittuneisuus, äitiys ja stressi, kulkevat käsi kädessä. Emme ehkä tule ajatelleeksi, miten kokonaisvaltaista ”työtä” äitiys on. Elämän tärkein tehtävä, josta täytyy myös palautua. Jos pystymme näkemään, että ns. normaalista työnteosta täytyy palautua, niin entä sitten 24/7 äitinä/vanhempana olemisesta?
Saako äiti olla kuormittunut?
Helposti ajattelemme, että lapsen saamisen myötä ei saisi tuntea itseään kuormittuneeksi tai tarvita omaa tilaa vaan täytyisi vain olla kiitollinen. Jos jatkuvasti, loputtomalta tuntuen, painamme omat tunteemme ja tarpeemme pinnan alle, pahoinvointi ja stressi kasvaa. Itse äidiksi tultuani reilu pari vuotta sitten, heräsin äitiyden kauneuden lisäksi sen stressaavuuteen. Pyysin anteeksi ystäviltäni, jotka olivat tulleet äidiksi ennen minua. Pyysin anteeksi sitä, etten ollut pystynyt aiemmin ymmärtää, mitä he olivat käyneet läpi, enkä ollut pystynyt tukea heitä oikein.
Äitiyden kokonaisvaltaisuutta ei pysty ymmärtämään, ennen kuin sen kokee itse. Tunteet, mitä tuntee, ovat todella voimakkaita ja liikkuvat valtavalla vaihteluvälillä, positiivisten ja negatiivisten tunteiden välillä. Välillä tuntee niin valtavaa rakkautta, että tuntuu, että sydän pakahtuu ja positiivisten tunteiden maksimi räjähtää. Välillä taas rämpii pohjamudissa ja tuntee vaikkapa niin valtavaa riittämättömyyttä, että on vaikea olla mitenkään päin. Ja kaikkea siltä väliltä.
Äidin stressinhallinta ja oikeus keskittyä myös omaan hyvinvointiin
Äitinä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole helppoa. Meille tulee luontaisesti tarve laittaa lapsen etu oman edelle, kuten kuuluukin. Meidän täytyy huolehtia lapsesta. Mutta täytyykö sen tarkoittaa, että unohdamme itsemme kokonaan ja loputtomasti? Oma jaksaminen ja oma sisäinen tasapaino on kuitenkin lapsen hyvinvoinnin pohja.
Itselleni äitinä stressinhallinnan pohja on päivittäiset rutiinit purkaa stressiä ja kohdata stressin syy. Aloitan myös päiväni tietoisesti kiitollisena. Etsin tai otan itselleni pieniä hetkiä päivän aikana harjoitusten tekemiseen. Pienet sijoitukset kantavat suurta hedelmää. Itsestä huolehtimisen ei tarvitse tarkoittaa viikonloppuretriittiä yksin (niin ihanaa kun se olisikin 😉 ). Retriitin jälkeen olisi kuitenkin paluu arkeen tiedossa ja pidän tärkeimpänä, että meillä on työkaluja juuri siinä arjessa, mitä elämme lähes 99 % ajasta. Isommat irtiotot eivät välttämättä ole mahdollisia tai ne ovat ainakin harvinaisia. Isompia hetkiäkin toki tarvitaan äitiyden varrella, mutta valmentajana kannustan keskittymään ennen kaikkea päivittäisiin rutiineihin ja työkaluihin, joilla vastata akuuttiin tarpeeseen.
Jos kipuilet itsellesi hetkien ottamisen kanssa, haluan painottaa seuraavaa. Teet itse asiassa lapsellesi/lapsillesi (ja puolisollesi ja koko lähipiirillesi) suuren palveluksen sillä, että keskityt myös omaan hyvinvointiisi ja sallit itsesi laskea kierroksia päivittäin. Sinun hyvinvoinnillasi on suora vaikutus lapsesi hyvinvointiin. Stressaantuneena voi kokea, ettei pysty olla sellainen äiti kuin haluaisi olla. Kyky olla läsnä kärsii, emmekä pysty esimerkiksi olla niin kärsivällisiä kuin tasapainoisena pystyisimme olla. Ja sehän taas ruokkii omaa pahaa oloa. Edellä mainittu on myös todella inhimillistä ja kuuluu asiaan, emmekä tietenkään aina voi olla parhaimmillamme (eikä pidäkään). Haluan vain painottaa sen tärkeyttä, että huolehtisimme itsestämme niin, ettemme olisi jatkuvasti ylikuormittuneena.
Työkalu stressinhallintaan
Omakohtaisesti olen kokenut, miten olennaista jaksamisen kannalta on, että minulla on työkalu, jolla purkaa stressiä kehosta päivittäin ja työstää niitä kaikkia aiheita, mitä äitiys nostaa pintaan. Äidiksi tulemisen myötä voi nousta myös hyvin kipeitä asioita omasta lapsuudesta pintaan. Saatat myös kokea, että joudut antamaan lapsellesi jotain, mitä et ole itse saanut, mikä voi olla kivuliasta. Joudut ehkä opettelemaan asioita, mistä et ole saanut lapsena mallia. Tällaisessa prosessissa koen hyvin tärkeäksi, että saatavilla on tarpeeksi erilaista tukea. Jos pintaan nousevat asiat ovat liian kipeitä, kannattaa hyvin matalalla kynnyksellä hakeutua ammattiavun piiriin, jossa voi turvallisesti kohdata niitä. Vertaistuki on äärettömän tärkeää myös. Kun huomaa, ettei ole asioiden kanssa yksin, vaan muutkin äidit käyvät samanlaisia tunteita ja ajatuksia läpi, olo helpottuu jo siitä.
Lisäksi toivon, että jokainen äiti löytäisi itselleen keinon purkaa stressiä ja käsitellä sitä tunnemylläkkää, jota koemme. Itselleni se oli Paranemisen avain -stressinpurkumenetelmä, joka oli onneksi pelastanut minut jo aiempina vuosina työuupumukselta ja oli käytössäni jo valmiina. Koen sydämeni asiaksi jakaa siitä tietoa kanssaäideille. Sen avulla löytää syy-seuraussuhteita oman stressin suhteen, saa vapautettua itseään niistä, oppii pysähtymään ja olemaan oman sydämen äärellä. Sen avulla pystyy antamaan myös itselleen turvaa ja rakkautta, mitä antaa jatkuvasti muille. Syvällisen rauhoittumisen jälkeen, on helpompi taas jatkaa ja on mistä ammentaa taas myös muille.
Lopuksi
Painotan vielä, että äitinä oleminen on minusta sanoin kuvaamattoman kaunista ja ihmeellistä, enkä vaihtaisi sitä vähemmän stressittömään elämäntilanteeseen mistään hinnasta tietenkään. Senkin vuoksi on vain niin tärkeää, että huolehdimme omasta stressinhallinnastamme. Siten pystymme nauttimaan äitinä olemisesta, kuten haluamme, ja jaksamme olla tarvittuna. Äitiys ja stressi on yhdistelmä, jonka tasapainottamiseen kannattaa panostaa.
_______________________
Jos tunnet itsesi kuormittuneeksi ja kaipaat tukea siihen – tutustu palveluihini ja katso, miten voisin olla sinulle avuksi. Tarjoan syvällistä yksilövalmennusta, jossa opetan yllämainitun stressinhallintatyökalun avulla pääsemään kiinni stressin syyhyn ja vapauttamaan itseäsi siitä. Valmennuksen jälkeen pystyt jatkamaan itsenäisesti. Tarjoan myös stressimittauspalvelua Moodmetric-älysormuksella, jonka avulla pystyt tarkastelemaan kokonaiskuormitustasi – miten stressaavat tekijät ja palauttavat tekijät ovat elämässäsi sopusoinnussa. Sen myötä on helpompi tehdä tarvittavia korjausliikkeitä.
Liittymällä täällä sähköpostilistalleni kuulet valmennuksistani ja ajankohtaisista asioista ensimmäisten joukossa (voit poistua listalta koska vain, enkä spämmää. Viestejä tulee harvakseltaan, vain kun on oikeasti asiaa). Saat myös kiitokseksi liittymisestä pikaohjeen Paranemisen avain -yleisharjoituksen tekemiseen.
Liity myös ilmaiseen äitien stressinhallintaryhmääni Facebookissa! Jaan siellä vinkkejä/ajatuksia stressinhallinnasta ja se toimii myös arvokkaana paikkana vertaistuelle.